.

.


Το σύνθημα μας !!!












ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ (ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ): Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ


Ανθρωπισμός (ουμανισμός) είναι το σύνολο των τάσεων στην φιλοσοφία και γενικά στη διανόηση, που έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη των ουσιωδών ιδιοτήτων του ανθρώπου.
Πρόκειται για πνευματικό κίνημα, που ξεκίνησε στην Ευρώπη την εποχή του Μεσαίωνα, έχοντας επίκεντρο του την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη της πνευματικής και σωματικής καλλιέργειας του ανθρώπου.
Την ανάγκη της έρευνας και της βαθύτερης
κατανόησης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας για την σύμμετρη ανάπτυξη του σώματος και της ψυχής, για την διαμόρφωση του ιδανικού ανθρώπου, ο οποίος έχει αναπτυγμένες όλες τις αρετές και τις δεξιότητες.
Το φιλοσοφικό κίνημα του Ανθρωπισμού συνέβαλε δυναμικά στο να γίνουν οι συνταγματικοί χάρτες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αλλαγή στην κοινωνική δομή, την ηθική, την τέχνη, την επιστήμη.
Οι Ανθρωπιστές συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία του απαραίτητου ιδεολογικού πλαισίου, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να βγει από τους σκοτεινούς αιώνες του θεοφοβικού και φεουδαρχικού μοντέλου του Μεσαίωνα.

Ο Ανθρωπισμός θέλει τον άνθρωπο, να είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα, υπεύθυνη, ηθική, αυτοπειθαρχούμενη, ελεύθερη από προκαταλήψεις, με θαρραλέα έκφραση γνώμης, με ανοιχτό νου.
Ο Ανθρωπισμός θέλει τον άνθρωπο, να εκδηλώνει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο και για το κοινωνικό σύνολο (να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ισότητα, την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο κ.λ.π.)
Οι βασικές αρχές του Ανθρωπισμού είναι δύο:
1. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια απλή βιολογική ύπαρξη αλλά και πνευματική και ηθική οντότητα, αδιακρίτως χρώματος, εθνικότητας και κοινωνικής τάξης.
2. Η ανθρώπινη προσωπικότητα πρέπει να τοποθετείται πάνω από τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα, πάνω από την επιστήμη, τη μηχανή και τη δύναμη.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Μεσαίωνας σήμερα, είναι το φοβικό μοντέλο που θέλει να επιβάλλει στον άνθρωπο, η ολιγαρχική οικονομία.
Ο Ανθρωπισμός και πάλι θα οδηγήσει στην έξοδο από τα σκοτεινά χρόνια του νέου Μεσαίωνα.
Από τον άνθρωπο εξαρτάται. Από το πόσο θα ενδιαφερθεί έμπρακτα για τους συνανθρώπους του,  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το κοινωνικό σύνολο.
"Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν, χωρίς να κάνουν τίποτα." (Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου